streda 27. júna 2012

Nechajte sa "opantať" svojimi cieľmi


Disciplína je mostom medzi cieľmi a výsledkami“
(Jim Rohn)




Väčšina ľudí strávi viac času tým, že plánuje dvojtýždňovú dovolenku, namiesto toho, aby plánovali svoj život, svoju budúcnosť. Ak sa chcete dostať z miesta, kde ste teraz, na miesto, kde by ste chceli byť, pravdepodobne budete musieť mnohé veci robiť inak ako doteraz. To najdôležitejšie, čo vás čaká, je disciplína, vytrvalosť a trpezlivosť. A pravdepodobne budete musieť opustiť svoj „ostrov pohodlia“.


Na to, aby ste v živote niečo dosiahli, musíte mať stanovené ciele. Musíte mať jasno v tom, čo chcete v jednotlivých oblastiach svojho života dosiahnuť, čo chcete mať a čím chcete byť. Stanovte si jasné a termínované ciele a potom sa k nim, krok po kroku, každý deň približujte. Ak máte jasne stanovené ciele a stratégie, ako ich dosiahnuť, máte mapu, podľa ktorej môžete každý deň kráčať dopredu. 


„Víťazi sú ochotní niečo urobiť aj bez akejkoľvek garancie úspechu.“


Problémom je, že veľa ľudí si myslí, že má stanovené ciele. Ale. Sú to skutočne ciele? Nie sú to len sny, nádeje a želania, bez čohokoľvek jasného, konkrétneho, merateľného a uchopiteľného? Ciele, ktoré nie sú napísané a nemajú stanovenú stratégiu na ich dosiahnutie sú ako slepé náboje. Keď si ciele píšete, núti vás to premýšľať a sústrediť. Zamerať svoju pozornosť na riešenie. Núti vás to triediť a vyberať, čo je pre váš život, pre vašu budúcnosť dôležité.



Rozhodnite sa, čo presne chcete
Buďte konkrétny. Majte v tom absolútne jasno. Špecifikujte svoj cieľ do najmenších detailov. „Čo naozaj chcete?“ Vágne formulácie a nič nehovoriace výroky sú strata času. Provokujte sa vetou: „buď konkrétnejší".

Sú to vaše ciele
Nežite cudzie sny, ale svoje vlastné. Vytvorte si svoju vlastnú predstavu o úspechu a šťastí. Prestaňte sa zaoberať tým, čo si o tom myslí zvyšok sveta.

Myslite na papieri
Napíšte si svoje ciele, nestačí ich nosiť ako nápad v hlave. Cieľ, ktorý nebudete mať napísaný sa stratí, vyprchá ako otvorený parfum. Je nejasný a nehmotný. A nejasné ciele prinášajú nejasné výsledky.

Určite si termín.
Dokedy chcete cieľ dosiahnuť? Deadline vás bude poháňať dopredu. Pozor však na to, aby bol cieľ vo vami zvolenom čase reálne dosiahnuteľný.

Urobte si zoznam toho, čo budete potrebovať na dosiahnutie cieľa
Zoznam všetkého čo si myslíte, že budete musieť urobiť, či mať na to, aby ste sa priblížili k cieľu (prekážky a problémy, vedomosti a zručnosti, zoznam ľudí, ktorých budete potrebovať, atď.) Neponechávajte nič na náhodu, vopred počítajte s možným vývojom udalostí.

Ciele musia byť pružné
Nepotrebujete zabetónovaný plán, ktorý vás bude dusiť. Potrebujete flexibilný plán, s ktorým sa dá pracovať, meniť smer.

Ciele musia byť náročné a vzrušujúce
Vaše ciele by vás mali vzrušovať a rajcovať, nemôžu vás nudiť a otravovať. Na druhej strane by mali byť dostatočne náročné, aby ste museli opustiť svoj „ostrov pohodlia“ a vydať sa do neznáma a možno aj zariskovať.

Určite si priority a poradie
 Rozhodnite sa, čo budete musieť urobiť ako prvé, čo ako druhé a čo neskôr. Určite si jasné poradie. Namaľujte si mapu k cieľom. Vymyslite si stratégiu na ich dosiahnutie. Usporiadanie podľa priorít vám pomôže jednak určiť čo je viac a čo menej dôležité a jednak vám ukáže postupnosť krokov.

Urobte prvý krok.
Začnite pracovať ihneď, neotáľajte, neodkladajte štart, nečakajte na „vhodnejšiu“ dobu, vydajte sa na cestu za svojimi cieľmi práve teraz. Váhanie a strach sú veľké brzdy úspechu.

Pracujte denne
Na svojich cieľoch pracujte denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku.



„Víťazstvo nad sebou samým je to najväčšie zo všetkých víťazstiev.“
(Platón)

Teším sa na vašu spätnú väzbu: jandubnicka@coach4you.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára