nedeľa 23. septembra 2012

Vášeň a nadšenie sú hnacími motormi úspechu


„Milujem život, som doňho vášnivo zamilovaný
a budem mať tú česť mu to dokázať.“
(Maxim Gorkij)



Vášeň je niečo ukryté v nás, čo je zdrojom neustáleho nadšenia, sústredenia a energie potrebnej k tomu, aby sme dosiahli úspech. Vášeň vychádza z nášho vnútra, kdesi z hĺbky našej podstaty. Vášeň nie je vlastnosť ani zručnosť, nedá sa naučiť, drieme v každom z nás a čaká, až povolíme uzdu svojim zábranám a necháme ju prejaviť sa. Ide o silný, dlhodobý cit, ktorý významne ovplyvňuje človeka a jeho myslenie aj činnosti. Je zdrojom energie, vytrvalosti a vôle prekonávať prekážky a dosiahnuť ciele.

Nadšenie je stav emocionálnej zameranosti, zaujatia pre určitú hodnotu . Nadšenie je jeden z najmocnejších motorov úspechu. Keď robíte niečo, čo vás baví, obohacuje, napĺňa, robíte to naplno a s nadšením. Nadšenie je silná pozitívna emócia. Podnecuje k činnosti a špičkovým výkonom. Pomáha ľuďom dosahovať ich ciele. Nadšenie je nabité energiou a kladným nábojom. Má schopnosť priťahovať a aktivizovať ľudí .

„Žiadna prekážka nie je neprekonateľná pre toho,
koho ženie vášeň.“
(Anakreón)



Určite poznáte ľudí, o ktorých môžete povedať, že žijú život s vášňou a pociťujú nadšenie pre svoju prácu. Som presvedčený, že ste už stretli niekoho, kto do všetkého, čo robí, vkladá vášeň a nadšenie. Poznám veľa ľudí, ktorých práca napĺňa a obohacuje a robia ju s absolútnym nadšením, nevnímajúc pri tom čas. Sú to typy ľudí, ktorí ráno vstanú z postele plní energie a nadšenia, tešia sa z nového dňa, sú posadnutí svojimi cieľmi a vášnivo ich napĺňajú, sú oddaní svojmu poslaniu a svoju prácu nevnímajú ako príťaž. Tento druh vášne vychádza z vnútorného naplnenia, pocitu zmysluplného naplnenia života, potešenia z dosahovania cieľov. Vychádza z plnenia pokynov svojho srdca.

„I keby si človeče robil len špendlíky,
k tomu, aby si vynikol, potrebuješ nadšenie.“
(Denis Diderot)



Najúspešnejší ľudia, s ktorými som sa stretol, sa zhodujú v tom, že milujú to, čo robia natoľko, že by to robili aj zadarmo. Ale sú úspešní, pretože našli spôsob, ako si zarobiť tým, čo robia radi. Nadšenie a vášeň sú výsledkom lásky k tomu, čo robíte. Ak svoju prácu máte radi a tešíte sa z nej, tak verte, že ste už dosiahli obrovský úspech. Pretože, ak robíte niečo, čo milujete s vášňou a vytrvalosťou, ak ste spokojní s tým, čo robíte, čo milujete, už ste vyhrali.

„Nadšenie je schopnosť vidieť niečo aj v ničom.“
(George Orwell)

Opýtajte sa sami seba: „Robím to, čo robím rád?“ -  Ak znie odpoveď nie, čo by ste chceli robiť, keby ste mali tú možnosť? Predstavte si, že mávnete čarovným prútikom a mohli by ste robiť čokoľvek na svete. Predstavte si to. Robili by ste to, čo robíte teraz, alebo by to bolo niečo iné? Venujte pozornosť tým chvíľam mimo práce, kedy sa cítite najšťastnejší, najspokojnejší, najuznávanejší, najoceňovanejší, plne zapojení, najviac spokojní a naplnení. Čo robíte v tých chvíľach?  Čo ste prežívali? Tieto udalosti vám ukazujú cestu, ako priviesť vášeň do vášho života. Pri akej činnosti ste najšťastnejší? To čo robíte, je voľba, na to nezabúdajte. Vaša voľba a váš postoj. Vaše rozhodnutie. Buďte aktívni a energickí, robte veci s nadšením a vášňou a dosiahnete úspech.

„Na svete je jedna reč, ktorej všetci rozumejú.
Je to jazyk nadšenia, vecí urobených s láskou a chuťou,
s túžbou dosiahnuť to, o čom snívame alebo čomu veríme.“
(Paollo Coelho)




Ako naštartovať vášeň a nadšenie:

  1. Opustite zónu pohodlia
  2. Buďte aktívni bojovníci, nie pasívne obete. Prevezmite 100% zodpovednosť za svoje myšlienky, rozhodnutia a činy.
  3. Majte jasno v tom, čo chcete. Majte to pevne vo svojich rukách. Je to váš život, nesnívajte sny niekoho iného.
  4. Stanovte si inšpiratívne a náročné ciele. Pokiaľ vás budú hnať jasné a vzrušujúce ciele, budú vás hnať s vášňou a nadšením.
  5. Nebojte sa riskovať, objavovať, pátrať, nasávať a vnímať. Neustále na sebe pracujte. Rozvíjajte svoje zručnosti a získavajte nové.
  6. Očakávajte len to najlepšie. Nesabotujte sa negatívnymi a obmedzujúcimi myšlienkami. Máte všetko potrebné na to, aby ste uspeli.
  7. Verte sebe a verte svojim cieľom.

Teším sa na vašu spätnú väzbu: jandubnicka@coach4you.sk. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára